Projectnieuws

Warmtewisselaar voor afvalverwerker

Stel je voor, je bent projectmanager bij een afvalverwerker en hebt te maken met een acuut lekkende warmtewisselaar die ook nog eens bedrijfs-kritisch is. Je neemt direct contact op met Kapp en binnen een dag liggen de eerste berekeningen voor een vervangende warmtewisselaar al op tafel. Op de tweede dag is er al een specialist van Kapp op site aanwezig om de situatie te beoordelen. Vervolgens levert Kapp die warmtewisselaar ook nog 2 weken vóór de gewenste leverdatum. Dit is het verhaal van een groot afvalverwerkingsbedrijf in Noord-Brabant (NL).

Grote temperatuurwisselingen zijn een uitdaging

Het bedrijf had een 7 jaar oude gelaste warmtewisselaar met vierkante platen staan. Toen deze zo lek als een mandje bleek moest er snel geschakeld worden; de warmtewisselaar is kritiek voor het koelen van rookgassen en zorgt er daarnaast voor dat de warmte uit dit rookgas elders in het proces kan worden hergebruikt. Deze warmteterugwinningsstap draagt bij aan een significante reductie van uitstoot.

De oude warmtewisselaar is waarschijnlijk lek geraakt door trips met flinke temperatuurswisseling in de afgelopen 2 jaar. Onze eindklant heeft nog geprobeerd de warmtewisselaar te repareren, maar dat is niet gelukt, mede omdat dit type warmtewisselaar zich daarvoor niet goed leent. De klok tikte in de tussentijd door. Een onderhoudsstop stond gepland voor over 10 weken vanaf dit moment.

Strakke deadlines en procesoptimalisatie

We gaan de warmtewisselaar hier niet zomaar vervangen. Dit is ook een mooi moment om de processen verder te optimaliseren. De eindgebruiker wil graag nog méér warmte terugwinnen uit het proces, dus we zullen extra warmtewisselend oppervlak in moeten rekenen. De berekeningen liggen op tafel en de situatie is beoordeeld. We weten wat de oplossing moet zijn. De klant streeft naar een levering vóór de onderhoudsstop. Wij zien het als een mooie uitdaging.

Bij Vahterus werkt men keihard door om de strakke deadline te halen

Plate & Shell warmtewisselaar als oplossing

Omdat we de problemen en kansen duidelijk in kaart hebben gebracht, raadden wij een volledig gelaste platenwarmtewisselaar aan. Vahterus is in deze case de perfecte partner omdat zij de zogenaamde Plate & Shell warmtewisselaar bouwen; een rond platenpakket in een ronde mantel. De ronde vorm zorgt ervoor dat de warmtewisselaar beter geschikt is tegen thermische stress. Direct vanaf aanvang van het project wordt er keihard gewerkt en we weten de warmtewisselaar 2 weken vóór de gewenste leverdatum te leveren. Een groot woord van dank gaat hiervoor uit naar onze Finse partner Vahterus!

Stressdistributie platenwarmtewisselaar 2

Een ronde plaat heeft als grote voordeel dat thermische stress over de gehele plaat wordt verdeeld. Een rechthoekige plaat maakt vooral veel thermische stress in de hoeken van de plaat op.

Efficiente samenwerking

De positie van Kapp om diverse typen warmtewisselaar tegen elkaar af te wegen blijkt altijd een groot voordeel. We zijn niet gebonden aan één type warmtewisselaar of één fabrikant. We selecteerden een Plate & Shell warmtewisselaar. Korte lijnen zorgden ervoor dat we binnen zo’n kort tijdsbestek hebben kunnen handelen; binnen 24 uur de eerste berekeningen en op dag 2 al een site-visit om de situatie te beoordelen. Ondanks de tijdsdruk faciliteerde Kapp een tussentijdse inspectie bij de fabrikant in Finland, wat de eindgebruiker nog meer vertrouwen gaf. We wisten de warmtewisselaar binnen 8 werkweken op site aan te leveren, waarna de klant de wisselaar tijdens de onderhoudsstop direct kon installeren. Een succesvol project met tal van hoogtepunten, welke niet had kunnen slagen zonder een uiterst efficiënte samenwerking tussen de eindgebruiker, Vahterus en Kapp.