Projectnieuws

Zes warmtewisselaars voor geothermieproject

Een coöperatie van een aantal tuinbouwbedrijven in Nederland besloot enige tijd geleden om samen te gaan werken op gebied van warmteoverdracht. Gezamenlijk bestrijken hun kassen zo’n 51 hectare, met allerlei verschillende gewassen. De gigantische hoeveelheid gas die de tuinders voor verwarming verbruikten was de hoofdreden om verder te zoeken naar een duurzamere en future-poof oplossing.

Volgens onderzoek uit 2010 bleek de locatie uitermate geschikt te zijn voor geothermische verwarming. De plannen werden concreet toen de tuinders beseften dat ze samen een grote impact konden realiseren. Het project kwam van de grond. Kapp kreeg de opdracht voor de Heat Transfer Engineering en het leveren van de warmtewisselaars.

Eén van de uitdagingen was de krappe delta T. Het begint allemaal bij het zoeken naar een optimaal break-even punt zonder dat de exacte cijfers en data bekend zijn. Voor dit specifieke project leverde Kapp drie Kelvion NX150 units (3400 kW per warmtewisselaar) en twee Kelvion NX150 units (3000 kW per warmtewisselaar)

Tot op heden heeft de installatie al zo’n 10 MW weten te realiseren, maar het in de nabije toekomst zal dat verder opgekrikt worden tot zo’n 16 MW. Dat kan een besparing opleveren van 22 miljoen m3 aan gas, resulterend in een reductie van 40 miljoen kg CO2 en 72.000 kg NOx op jaarbasis. Het uiteindelijke doel is om op te schalen naar 20 MW.