Projectnieuws

Vahterus Plate & Shell warmtewisselaar voor chemische productielocatie Antwerpen

Voor een chemische productielocatie in Antwerpen ontving Kapp een opdracht voor twee Vahterus Plate & Shell warmtewisselaars. De toepassing zelf is niet heel ingewikkeld, maar voor de eindklant was dit DE oplossing voor hun vraagstuk. Zij waren niet bekend met de Plate & Shell warmtewisselaars, deze compacte oplossing was voor hen een schot in de roos.

De eerste warmtewisselaar, type 4HH-200/2/1, gebruikt de klant als een verwarmer. Het product moet worden verwarmd om stolling tijdens transport te voorkomen. Het product wordt in geïsoleerde containers getransporteerd naar een klant in Duitsland. Soms duurt zo’n trip net wat langer dan van te voren gepland. Voor belading wordt het product verwarmd tot 130°C om te voorkomen dat het kan stollen. Hier komt de warmtewisselaar in beeld. Het beladen vindt niet continu plaats, trucks rijden af en aan. Om te voorkomen dat de warmtewisselaar blokkeert tussen beladingen van verschillende trucks, wordt het product door de warmtewisselaar gecirculeerd vanaf een tank. Gebruik van de warmtewisselaar is dus cyclisch. Wegens producteigenschappen was een gelaste warmtewisselaar een vereiste. De Vahterus Plate & Shell, een gelaste platenwarmtewisselaar zonder pakkingen, was een perfect fit.

De andere warmtewisselaar (5HH-400/4/4) gebruikt de klant voor het voorverwarmen van een voedingsstroom naar een reactor. Stoomcondensaat aan de primaire zijde verwarmt het product in het secundaire traject. Deze wisselaar vervangt een blok-type warmtewisselaar. Zo’n wisselaar is minder geschikt voor een cyclische toepassing en in dit geval was de blokwisselaar ook nog lek – onacceptabel in een chemische omgeving.

De engineers van het chemieconcern kende de Vahterus Plate & Shell warmtewisselaars nog niet. Het feit dat Vahterus deze warmtewisselaars al ruim 25 jaar produceert gaf hen extra vertrouwen.