Projectnieuws

Shell & Tube warmtewisselaar: 2.914 buizen van 7 meter.

Kapp leverde recent een grote Shell & Tube warmtewisselaar aan een nieuwe klant in de chemische industrie. Een diameter van ruim 1,5 meter, 2.914 buizen van 7 meter, een maximale designtemperatuur van 500°C… zomaar wat feiten over deze warmtewisselaar. HRS Heat Exchangers, onze fabrikant van Shell & Tube warmtewisselaars, fabriceerde de warmtewisselaar volledig op maat voor dit project.

De klant had een warmtewisselaar in gebruik waarvan een aanzienlijke hoeveelheid buizen lekten en kwam bij Kapp terecht met de vraag om een prijsofferte voor een nieuwe buizenwarmtewisselaar. De eerste stap was onderzoek. Waarom is de bestaande warmtewisselaar zo snel gecorrodeerd? Daaropvolgend heeft Kapp een aantal cruciale verbeteringen aanbevolen, welke ervoor moeten zorgen dat de nieuw geleverde HRS Shell & Tube warmtewisselaar aanzienlijk langer meegaat dan zijn voorganger.

Timelapse van de fabricage van de HRS K2.914.

In het offerteproces heeft Kapp een Shell & Tube warmtewisselaar vergeleken met verschillende typen gelaste platenwarmtewisselaars. In verhouding tot een traditionele buizenwarmtewisselaar zijn gelaste platenwarmtewisselaars voor hetzelfde vermogen (kW) kleiner, compacter en goedkoper. De geperste platen zorgen ervoor dat het gas zich turbulent gaat gedragen tussen de platen. De turbulentie in de warmtewisselaar geeft een betere warmteoverdrachtscoëfficient, maar heeft een hogere drukval tot gevolg. In de toepassing van onze klant was dat onwenselijk. De conclusie dat een Shell & Tube warmtewisselaar de meest geschikte warmtewisselaar is voor deze toepassing was daaropvolgend snel gemaakt.