Referentie

Olie & Gas!

We winnen al ruim een halve eeuw olie en gas uit Nederlandse bodem. De voorraden zijn niet oneindig maar voorlopig kunnen we nog wel vooruit. Hoewel duurzame alternatieven zich steeds vaker aandienen, blijft de vraag naar fossiele brandstoffen de komende jaren aanwezig. Een skidbouwer voor offshore toepassingen vroeg Kapp mee te denken naar een compacte oplossing. Ruimte op deze offshore platforms is, in tegenstelling tot olie en gas in de bodem van de aarde, een schaars goed.

Het proces
Olie en gas kan op allerlei manieren gewonnen worden. Om de waardevolle fossiele brandstoffen uit de bodem te halen zet de opdrachtgever FPSO’s en offshore platforms in. De plek in de bodem waar olie en gas zich bevinden wordt ook wel een reservoir genoemd. Afhankelijk van het soort reservoir wordt de winningsmethode bepaald. Omdat olie en gas zich diep in de bodem bevinden, soms kilometers diep, boren we ons er een weg naartoe. Eerst voert men enkele proefboringen uit, om zeker te weten of er wel olie of gas in de bodem gevonden wordt en of het olie- of gasveld wel groot genoeg is om rendabel te zijn. Als dat het geval is gaat men aan de slag met een (onbemand) platform, jack-up, semi-submersible of boorschip – afhankelijk van de waterdiepte waarop men moet boren.

shutterstock 1028994760
Om olie uit de bodem te halen zet de opdrachtgever FPSO’s en offshore platforms in.

Het project
Net gewonnen gas bevat onder andere water. Droging is essentieel, vaak gebeurt dat met amine of glycol. De warmtewisselaars van Kapp vormen een belangrijke schakel in het drogingsproces. De opdrachtgever, en de olie- en gasindustrie algemeen, stelt strenge kwaliteitseisen aan haar installaties en processen. Die eisen komen voort uit veiligheid voor mens en milieu en vanuit economische belang. Onze opdrachtgever heeft een ongekend ruimtelijk inzicht en weet een complete installatie op de vloeroppervlakte ter grote van een postzegel te plaatsen. Dit stelt bijzondere eisen aan leveranciers – een warmtewisselaar die zo compact is dat er voldoende ruimte overblijft voor de overige onderdelen, maar wel ruim capaciteit heeft om de toepassing aan te kunnen.

De keuze
De Vahterus Plate & Shell is voor deze toepassingen erg geschikt door zijn beperkte afmetingen, zijn sterkte door zijn ronde vorm, en ruime capaciteit door een compact platenpakket. Omdat deze unit geen pakkingen heeft kan er geen lekkage ontstaan – vooral op onbemande platforms van groot belang. De opdrachtgever is een jong bedrijf dat in korte tijd is uitgegroeid tot een grote speler in het bouwen van skids voor offshore toepassingen. Kapp werkt al langere tijd met deze opdrachtgever en is meegegroeid in de ontwikkeling van het bedrijf. De technische kennis van Kapp en de ondersteuning in projecten zorgt ervoor dat de opdrachtgever Kapp telkens meeneemt in haar projecten. Kapp is zeer bekend en vertrouwd met de kritische omstandigheden die in deze branche dagelijkse kost zijn. De match tussen deze opdrachtgever en Kapp is daarom een logische.