Projectnieuws

Here to teach, here to learn!

Flow Center of Excellence (FCoE), een platform om innovatie en educatie te faciliteren en ondersteunen, benaderde Kapp met de vraag of we hen konden bijstaan in de verdere ontwikkeling van hun installatie. We leverden hen eerder dit jaar een platenwarmtewisselaar. Vanaf deze week start FCoE met het aansluiten en testen van de complete TCU-skid voor de ontwikkeling van nieuwe besturingsalgoritmen.

FCoE biedt laagdrempelig toegang tot unieke, veilige, maar ook ‘real life like’ installaties, om bedrijven alsook onderwijsinstellingen te faciliteren in hun activiteiten, zoals kalibreren, testen, (product-)trainingen en onderwijs. De XCaliber flow-loop is een water-loop en gebouwd naar het voorbeeld van EuroLoop, de grootste en meest nauwkeurige kalibratiefaciliteit voor hoge druk olie- en gasmeters ter wereld. Kapp leverde een Kelvion Plate & Frame warmtewisselaar voor een nieuwe warmteoverdrachts-loop in de bestaande opstelling.

De warmtewisselaar zit in een nieuwe loop van de XCaliber opstelling en biedt een oplossing voor een effectieve temperatuurregeling. Voorheen stond hier een kleine gesoldeerde warmtewisselaar, maar deze bleek niet toereikend voor een adequate temperatuurregeling. Wij selecteerden en leverden een Plate & Frame warmtewisselaar met een groter warmtewisselend oppervlak, volledig demontabel én schaalbaar. We kozen mede voor dit type omdat dat tal van mogelijkheden biedt op gebied van educatie en simulatie, daar de warmtewisselaar niet alleen van buiten, maar ook van binnen bekeken kan worden. Door te variëren met het aantal platen in de warmtewisselaar kan het effect op de installatie gesimuleerd en bepaald worden. En het geeft FCoE de mogelijkheid fouling in de platenwarmtewisselaar te simuleren, om de effecten op de warmteoverdracht in de praktijk te bepalen.

FCoE stelt de TCU graag ter beschikking aan studenten (MBO, HBO en WO) voor onderwijs en innovatie en verwacht studenten daar vanaf begin 2024 in te kunnen faciliteren. Het doel is met hen diepgaander te testen en nieuwe innovatieve controle algoritmes te ontwerpen. Eerder dit jaar, tijdens de TechnoHubDag 2023 eind januari 2023 toonde FCoE de warmtewisselaar aan haar bezoekers. Eind februari dit jaar leverde en installeerde Kapp een aanvullend pakket met warmtewisselaarplaten voor de uitbreiding van deze warmtewisselaar.

Kapp staat voor FCoE stand-by voor vragen én opmerkingen. Kevin (Project Engineer bij Kapp) geeft aan dat hij het project om meerdere redenen interessant vond: “Niet alleen assisteren we FCoE bij het uitbreiden van hun installatie, we krijgen zelf ook nieuwe inzichten van studenten die het systeem optimaliseren door de allernieuwste algoritmes proefondervindelijk te testen”. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: “We’re here to teach, here to learn.”.