Nieuws

Geschraapte warmtewisselaar voor Mexicaanse fruitverwerker

Een Mexicaans fruitverwerkingsbedrijf benaderde HRS om een aseptisch thermisch proces te ontwerpen voor de productie/verwerking van karamelsiroop en fruitpulp. Zowel HRS als Kapp hebben veel ervaring in de voedingsmiddelenindustrie, waarbij elke toepassing zijn eigen bijzonderheden kent. Beide partijen houden wel van een dergelijke uitdaging. Door middel van deze case nemen we u mee in één van de mogelijke oplossing in de voedingsmiddelenindustrie.

HRS Heat Exchangers bood op de aanvraag twee verschillende ontwerpen aan; het ene gebaseerd op de HRS Unicus (single tube geschraapte warmtewisselaars), het tweede gebaseerd op de HRS R Serie (multi-tube geschraapte warmtewisselaars). Het “R-Serie ontwerp” bleek het meest geschikt, voornamelijk vanwege een delicatere behandeling van het product en de “Non-Shear eis” in het proces.

De R-Serie warmtewisselaar is ontwikkeld voor warmte-overdrachtstoepassingen waarbij stuwing en schrapen van een vaak zeer viskeus medium noodzakelijk is. Hiermee is hij zeer geschikt voor hygiënische en industriële toepassingen . De innovatieve technologie kan het betreffende proces makkelijk aan, omdat er gebruik gemaakt wordt van een hoge schrapersnelheid om het viskeuze product goed te mengen.

Het maatwerk aseptisch systeem bestaat uit vier HRS R-Serie warmtewisselaars, gecombineerd met een verblijftijdssectie en gemonteerd op een vrijstaand frame. Eén van deze wisselaars, de HRS R3 unit (2 mtr) wordt gebruikt voor het opwarmen. De andere units worden gebruikt voor koeling. Het systeem wordt geregeld en gecheckt door middel van een controlepaneel, waarmee de operator de mogelijkheid heeft om met twee óf drie units te koelen… afhankelijk van het product en de bijbehorende productsnelheden.

Het hele aseptisch-thermische proces is ontworpen met de garantie dat het product nauwkeurig verwarmd en gekoeld kan worden tot gewenste temperaturen zonder dat daarbij de kwaliteit van de fruitpulp en karamelsiroop in het geding komt. Het ontwerp is gebaseerd op de volgende parameters:

De HRS R-Serie was in deze case duidelijk de meest geschikte warmtewisselaar omdat:

HRS Heat Exchangers was in staat het volledige aseptische systeem binnen 8 weken na goedkeur van het ontwerp te fabriceren en afleveren.