Referentie

Foam!

In een wereld die worstelt met milieuproblemen is het hergebruik van energie niet alleen een kwestie van financiële besparing, maar ook van duurzaam denken. De grootste producent van polyurethaan vroeg Kapp of we in staat waren om de warmte van de ene productstroom die afkoelde, te gebruiken als warmtebron om een andere productstroom te verhitten. Natuurlijk waren we dat!

Het proces
MDI, TDI en polyolen zijn urethane basischemicaliën. Polyurethaan is een verzamelnaam, die voor een grote groep polymeren gebruikt wordt. Hun verscheidenheid maakt hen geschikt voor diverse toepassingen zoals lichtgewicht harde foam, zachte flexibele foam en dichte, solide composieten. MDI wordt breed toegepast in verschillende markten, zoals de auto-industrie, meubelindustrie, bouw, huishoudapparatuur, isolatie en recreatie.

Het project
In nagenoeg elke fabriek waar chemicaliën gemaakt worden, moet de kans op ongevallen uitgesloten worden. Daarom dachten we in eerste instantie aan een volledig gelaste warmtewisselaar. Uiteindelijk kozen we voor een platenwisselaar met alleen een gelast platenpakket, omdat het met zijn relatief lage LMTD beter voldoet aan de gewenste warmteoverdracht.

De keuze
In zijn huidige functie gebruikt de wisselaar een stroom MDI, die afgekoeld wordt, om een stroom PMDI te verhitten. Het regeneratieve vermogen is 1 Megawatt. We berekenden dat de wisselaar zijn investering binnen vier maanden terugverdient. Dat overtuigde de klant om voor Kapp te kiezen. De klant legde grote nadruk op: