Referentie

Chocola!

Chocola kent veel vooroordelen, vooral als het op zijn zoete karakter aankomt. Maar chocola is niet eens zo ongezond. Het zijn de suikers en vetten in de chocola die aanzetten. Daarom is een reep pure chocola met een hoog percentage cacao veel gezonder dan een reep melkchocola. De vooroordelen over adiabatisch koelen zijn ook niet gering. Het zou veel water en energie verbruiken, bacteriegevoelig zijn en onprettige werkomstandigheden opleveren. Het tegenovergestelde is echter waar. Is het daarom dat chocola en adiabatische koeling zo’n goede match vormen?

Het proces
Voor de productie van chocolade gebruiken we cacao. Gedroogde en gefermenteerde bonen worden geroosterd, waarna ze gemalen worden. Die gemalen cacaobonen vormen de basis voor de productie van chocolade en worden gemixt, geblenderd, geraffineerd, gemalen, vermengt met de cacaoboter en weer getemperd. In enkele van deze fases komt de temperatuur erg nauw. In het ene stadium verwarmt de fabrikant de chocolade waarna het in een later stadium terug gekoeld moet worden. Die koeling is belangrijk om de chocolade tot vast product te maken waardoor het geschikt is om te verwerken tot eindproduct.

Het project
Voor een energie-optimalisatieproject bij een producent van chocolade zocht men naar oplossingen om het energieverbruik te verlagen. Voor het koelen van de chocolade kwam de expertise van Kapp goed van pas. We wisten het voor deze opdracht aangestelde ingenieursbureau te versterken en zijn zo gekomen met de oplossing: een adiabatische koeler. Een adiabatische koeler is in principe vergelijkbaar met een droge koeler. Het verschil zit in het feit dat er bij een adiabatische koeler verneveling mogelijk is. In de koude maanden, als de omgevingstemperatuur van zichzelf laag genoeg is, functioneert de adiabatische koeler als een droge koeler (geen verneveling) terwijl bij hogere buitentemperaturen de verneveling gaat meehelpen. De verneveling dient dus voor piekkoeling en wordt zo ingesteld dat er wel extra koeling wordt gerealiseerd, zonder waterballet!

De keuze
Het resultaat is een efficiënte koeling in elk seizoen en levert, op gebied van koudeproductie, aanzienlijke besparingen; zowel op energie- als waterverbruik. De adiabatische koeler paste perfect voor deze toepassing. Kapp kreeg de opdracht vanwege: