Nieuws

Een duurzame en winstgevende aanpak voor warmteoverdracht in de procesindustrie

In de procesindustrie zijn we vaak geneigd te zoeken naar traditionele oplossingen voor warmteoverdracht die niet energie-efficiënt zijn. Dat terwijl juist innovatieve oplossingen voor warmtewisselaars wél duurzaam zijn en bedrijfscontinuïteit waarborgen. Daarnaast bieden deze oplossingen kansen op andere vlakken. Jeroen van Ruitenbeek, verantwoordelijk voor new energies bij Kapp – Heat Transfer Engineers, deelt zijn kijk op duurzaam omgaan met warmte in de procesindustrie.

“Organisaties wereldwijd in de procesindustrie die zich richten op het maken van zeer uiteenlopende producten, energiedragers en brandstoffen staan allemaal voor dezelfde uitdaging om te verduurzamen, maar op verschillende schaal”, zegt Van Ruitenbeek. Binnen hun processen waar warmte nodig is komt ook warmte vrij die onbenut verloren gaat. Energie-inefficiënte fabrieken stoten te veel CO2 uit. De hoeveelheid warmte die verloren gaat kan flink oplopen, bijvoorbeeld bij processen voor energiedragers als ammoniak en waterstof. Met de juiste oplossing kan restwarmte optimaal benut worden. “Innovatieve warmtewisselaars zorgen ervoor dat restwarmte terug in de productieketen wordt geplaatst (circulair) of bijvoorbeeld gebruikt wordt voor andere doeleinden, zoals stadsverwarming.”

De procesindustrie kampt ook met andere uitdagingen. “Naast de hoeveelheid onbenutte warmte, zien we ook uitdagingen in het voldoen aan nieuwe regelgeving omtrent CO2-emissies. Om te voldoen aan de regelgeving moeten organisaties terreinaanpassingen doen binnen de fysieke beperkingen die ze hebben. In Nederland is namelijk een groot aantal fabrieken uit de jaren ’60, ’70 en ’80, die allen gebouwd zijn met weinig respect voor energie-efficiëntie”, aldus Van Ruitenbeek.

“Innovatieve compacte warmtewisselaars bieden uitkomst, waar vaak het beeld bestaat dat dit niet zo is. Deze compacte warmtewisselaars, die door onze engineers ontworpen en in samenwerking met verschillende fabrikanten geleverd worden, zijn er voor gemaakt bedrijfscontinuïteit in ieder proces te garanderen met een duurzamere en efficiëntere aanpak dan meer traditionele oplossingen, zoals Shell & Tubes/buizenwisselaars. De ‘electrical heaters’ die Kapp vorig jaar geïntroduceerd heeft zijn prominente voorbeelden van duurzame oplossingen die tevens bijdragen aan elektrificatie van de industrie.”

Maar niet voor iedere organisatie zijn dezelfde warmtewisselaars toepasbaar. Van Ruitenbeek: “Het is daarom belangrijk dat wij goed oriënteren wat er binnen een specifiek proces nodig is, zodat wij vrijblijvend advies over de juiste oplossing kunnen geven. In overleg met onze engineers en fabrikanten kan er bepaald worden hoe processen met de juiste compacte warmtewisselaars verduurzaamd worden en er ook op ander terrein winst geboekt wordt.”

Met compacte warmtewisselaars kan er namelijk ook ruimte worden bespaard. Compacte warmtewisselaars kunnen tot wel zes keer kleiner en acht keer lichter zijn. Er kan dan ook significant bespaard worden op installatiekosten, bijvoorbeeld op de fundering, isolatie en het leidingwerk. Bovendien kunnen innovatieve warmtewisselaars met een hogere efficiëntie warmte terugwinnen.

 “Bij Kapp zien we het als onze missie om de energietransitie te versnellen door de processen en projecten van onze opdrachtgevers fundamenteel te verbeteren”, besluit Van Ruitenbeek.

220802 Een duurzame en winstgevende aanpak